Svamp, garn och Pia – 3 favoriter

13 juli 2018

Idag var det dags för svampfärgning session 2. Inte hindrar väl litet 30-graders värme och sol oss. Ständig tillgång till vatten och nyfikenhet över slutresultatet är bra drivkrafter. 

Pia och diverse attiraljer. Mor och fars gamla bänkspis fick nog förra gången, så här kör vi med gasolplattor.

Dagens sorter att testa – Busksvamp och Svart Taggsvamp.  Fick litet busksvamp av en handarbetsbekant förra året, men det behövs större mängder för att få till en bra färg, så resten av svampen köpte vi hos svamp.se. Den svarta taggsvampen är rödlistad som missgynnad, så tänk på att inte skada mycelet om du hittar den och vill plocka, rapportera till t ex Artportalen  och, om möjligt meddela markägaren om ditt fynd.

Både Pia och jag älskar att experimentera och se vad som händer och vi tycker att melerat garn är en fördel snarare än en nackdel, så vi tvinnar garnet litet, rör inte om toknoga och så får det bli som det blir. Hade också läst någonstans att man kan höja ph värdet med bikarbonat. Inte lika mycket som med ammoniak, men det var vi så klart tvungna att prova.

Här kommer slutresultatet:


Busksvamp, förhöjt ph värde med ammoniak – bad 1

Svart taggsvamp med förhöjt ph med bikarbonat – bad 1

Svart taggsvamp med förhöjt ph med bikarbonat – bad 2


Här har vi kört en blandning av busksvamp och rödskivig spindling (fötterna) med förhöjt ph med
ammoniak. Urläcker blå färg och Pias favorit!


Hade garn färgat med rödskivig spindling (hel svamp i brunorange färg) och vi färgade över det med busksvamp, hattar av rödskivig spindling och förhöjt phvärde med ammoniak.

Hade även 2 melerade härvor (i gul/orange) som vi färgade över med busksvamp, hattar av rödskivig spindling och förhöjt phvärde med ammoniak. Det här är min personliga favorit. Älskar lila!

Man måste ta fikapaus ofta i värmen. Gjorde den här fantastiska, litet sega vinbärskakan och den smaskade vi i oss med vaniljglass till.

Fräscht och gott i värmen!
Dagens ”skörd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s